O PODJETJU


V družini Učakar z Vranskega se je zgodba o sodarstvu pričela v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je oče Stane Učakar podal za iskanjem znanja na tem področju. 


V sodarski delavnici Marolt v Parižljah se je izučil za sodarskega pomočnika.

Po končanem izobraževanju blizu domačega kraja se je zaposlil v sodarski zadrugi v Tacnu pri Ljubljani. Tam so se takrat kalili največji mojstri te obrti. Leta 1959 je tam opravil mojstrski izpit za dejavnost sodarstva.

Leta 1962 je stopil na samostojno podjetniško pot in tako se je pričela pot Sodarstva Učakar.


Stane Učakar na skladišču lesa
leta 1965.

Prvo obdobje delovanja je posebej zaznamovalo sodelovnje s takratnim podjetjem Slovenijasadje, za katerega so letno izdelovali okrog 2000 sodov litraže 200 litrov letno. V sedemdesetih letih je podjetje širilo predvsem trg pri individualnih kupcih v Sloveniji in na Hrvaškem. V osemdesetih je prodaja izdelkov v veliki meri tekla preko večjih trgovskih družb. 

1966: Nalaganje sodov za Slovenijasadje

   
Konec osemdesetih let se je Stane Učakar posvetil prenašanju znanja name, sina Marka. Leta 1989 sem končal srednjo šolo in naredil pripravništvo za poklic lesarskega tehnika z opravljeno prakso v sodarstvu. Leta 1992 sem od očeta prevzel domačo obrt.

                      
1989: Marko, Franc, Stane, Tone
Mnoga sodarska podjetja in delavnice so zaprli svoja vrata, Učakarjevi pa smo vztrajali. To nam je uspelo na osnovi izkušenj in znanja iz preteklosti in novih znanj, ki sem si jih pridobil med študijem lesarstva na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Nedvomno pa je mejnik razvoja našega podjetja vstop Slovenije v Evropsko unijo, ko so se nam odprli trgi v Nemčiji, Italiji, na Slovaškem in Češkem. Večino naših izdelkov namreč prodamo preko meja Slovenije.


2002: Marko, Stane, Franc, Ivan

Danes so naši glavni izdelki veliki vinski sodi in kadi, barik sodi, sodi za žganje in kis ter darilni sodčki. V podjetju smo redno zaposleni trije delavci.


V Sodarstvu Učakar smo ponosni na tradicijo, s pridobivanjem vedno novih znanj in z izpopolnjevanjem tehnologije pa gremo v korak s časom in se trudimo za kvaliteto svojih izdelkov in storitev.

                   SODARSTVO UČAKAR z vami že od leta 1962.